Zhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee Studio

first_img Year:  Photographs:  Yumeng Zhu, Haiting Sun, Haifei Dai Manufacturers Brands with products used in this architecture project Houses Zhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee Studio Save this picture!© Yumeng Zhu+ 36Curated by 韩爽 – HAN Shuang Share Zhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee StudioSave this projectSaveZhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee Studio “COPY” Area:  200 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” CopyHouses•Beijing, China Photographscenter_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951466/zhan-yuan-courtyard-house-for-gazing-wee-studio Clipboard China Projects Manufacturers: aldomo, 多米阳光, 茁美Architect In Charge:Haifei Dai, Yanping Zhang, Yue QiEngineering:Xuemei GaoConsultants:Weiwei Wang, Qin Zhen, Chen GuoCity:BeijingCountry:ChinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Yumeng ZhuRecommended ProductsFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)EquipmentSaliceWaste Bin Systems – Pull-Out UnitsWoodTechnowoodPergola SystemsWoodBruagBalcony BalustradesText description provided by the architects. The project is located in a typical village (Hou Hei Long Miao) near Yanqing, Beijing, which is surrounded by a beautiful mountain (Hai Tuo Shan) from the north, and a pond (Guan Ting) from the south. The site is on the northern edge of the village, distanced from the mountain across farmlands.Save this picture!© Yumeng ZhuSave this picture!© Yumeng ZhuIn 2018, Wee Studio was invited here for a design collaboration with four other architects, to build a cluster of minsu — a type of Chinese-style bed-and-breakfast — consisting of five buildings. The five sites to be transformed were randomly matched with the architects, making for a fruitful project in which distinctive design methodologies are juxtaposed within a single complex. In addition to contributing to the artistic value of the project, its resulting spatial diversity also highly benefits the business end of the property. Due to an absence of physical and cultural values within the existing building — a single-floor brick structure from the 80s — we proposed to demolish it, allowing us to start over with a clean slate.Save this picture!© Haiting SunThe proposal is developed from the behavior of “looking.” The minsu is interpreted as a place where guests from urban areas can converse with the site. Visitors are meant to gaze upon Haituo Mountain from the roof terrace free of distractions — therefore, the roof’s northern edge is curved up to obscure the presence of neighboring buildings, pulling the mountain visually closer to the viewer. With the same strategy applied to its southern edge, the roof takes the shape of an inverted vault with a dip at the center.Save this picture!Section. Image Courtesy of Wee StudioSave this picture!© Yumeng ZhuAn insertion of a series of five internalized courtyards make the sky visible from within the building, and introduce ample natural light into the deep plan. To the east, bricks are removed from the wall facing the public area to create small punctures that offer opportunities for visual interaction between villagers and the courtyards. Driven by how one gazes at Haituo Mountain from a distance, the project is named “Zhan Yuan” (Courtyard House for Gazing).Save this picture!© Haiting SunSave this picture!© Haiting SunThe relationship of the building site to the village is maintained by retaining the location of the entrance from the original building. Upon walking through the entrance, people encounter a small courtyard backed with a perforated brick wall. Next to the entrance is the first suite unit, whose living room faces another courtyard with a sandpit.Save this picture!© Haiting SunA communal kitchen and dining area is located at the center, with three sides of accordion doors that can be folded away to fully open itself to the two adjacent courtyards. In the main courtyard is a staircase which leads up to the mountain view from roof terrace.Save this picture!© Haiting SunSave this picture!© Haiting SunA second suite unit is located on the northern side of the hotel. With two levels, it contains a bedroom with an inner courtyard on the ground floor, and another on the second floor with a ribbon window that frames a mountain view, as well as an enclosed terrace. Each bedroom is paired with a distinctive courtyard.Save this picture!© Yumeng ZhuSave this picture!© Haiting SunThe space is meant to host a diverse range of domestic activities, granting each of the families with a freedom to find their own experience. Guests might find themselves chatting on the living room sofa while overlooking their children playing in the sandpit, or climbing up to the roof terrace to enjoy the mountain view. They might open up the dining area and invite friends over for a party, or simply grab a chair in a quiet corner of the courtyard to finish up a book.Save this picture!© Yumeng ZhuProject gallerySee allShow lessEV House / ARTSPAZIOS groupSelected ProjectsNap Am Homestay / Le HouseSelected Projects Share 2019 Architects: Wee Studio Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951466/zhan-yuan-courtyard-house-for-gazing-wee-studio Clipboard ArchDaily CopyAbout this officeWee StudioOfficeFollowProductsWoodGlassBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBeijingOn InstagramOn FacebookChinaPublished on November 17, 2020Cite: “Zhan Yuan Courtyard House for Gazing / Wee Studio” 17 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?瞻院 / 微建筑工作室是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *